Relaties

Relaties 

Een relatie blijft overeind door communicatie, naar elkaar luisteren, intimiteit èn met creativiteit. Het is een hele kunst om een relatie levendig te houden.

Voor mensen die lang en vaak van huis zijn èn hun partners is het een verheven kunst. 

Jullie leven bestaat uit samenzijn, afscheid nemen, wennen aan het zonder partner zijn. De liefde voor elkaar zit diep in je en de aandacht voor elkaar zal voorlopig bestaan via de telefoon of mail.

Tijdens vaarterm

De eerste week/weken na het afscheid wordt er veelvuldig contact gehouden, het is moeilijk om dat lijntje van samen thuis zijn los te laten. Waar je de eerste tijd vol verwachting uitkijkt naar een telefoontje van je lief, slipt langzaamaan je agenda weer vol en merk je dat je overdwars in je bed ligt. Je hebt het weer geaccepteerd.

Toch zakt de werkelijke aandacht voor elkaar wel eens in. Niet erg, maar dat kan niet voortduren. Wanneer er onverschilligheid of ruzie door ontstaat kan het zijn dat jullie relatie ingeslapen is. Het sluipt er zo makkelijk in, minder aandacht voor elkaar. Het kan zijn dat je op een dag bedenkt dat jullie relatie weinig meer voorstelt.

Thuis

Een relatie onderhouden is keihard werken. Zorgen voor elkaar, in contact blijven en elkaar blijven verrassen. Ga er niet vanuit dat alles zo blijft en breng veranderingen aan.
Ga bij jezelf na of je werkelijk op elkaar bent uitgekeken, of zijn jullie een beetje slordig geweest met aandacht voor elkaar? Valt het tij nog te keren? 
Een ingeslapen relatie is funest voor jullie toekomst samen. Maak tijd voor elkaar, praat erover.
Probeer de tips uit voor een wakkere relatie:

  1. Blijf delen met elkaar, zorg dat je betrokken blijft in het leven van de ander. Daarvoor ben je toch ooit ook deze relatie aangegaan?
  2. Een relatie betekent dat je er voor elkaar bent. Blijf deze onderhouden, ook als de ander niet lijfelijk bij je is. 
  3. Als er problemen zijn bij de ander, vraag hoe je hem of haar kunt helpen, wat hij of zij nodig heeft. 
  4. Verzin af en toe een variatie op jullie dagelijkse bezigheden. Dat wil zeggen, doe samen iets geks, iets anders dan anders. 
  5. Voel het niet als afwijzing als de ander iets anders wil dan jij. 
  6. Niet alles moet spontaan gaan. Het eerste wat verdwijnt bij een ingeslapen relatie is de intimiteit, in gesprekken èn bij het vrijen. Aandacht voor elkaar kan juist de verbondenheid geven die je nodig hebt om de relatie weer leven in te blazen. 
  7. Heb begrip voor elkaar en accepteer dat je partner anders over iets kan denken dan jij. Vecht ruzies en conflicten niet tot het bittere einde uit. Ga liever voor je geluk dan voor je gelijk en leg ruzies altijd bij voordat jullie gaan slapen of voordat er weer aan boord gegaan moet worden.
  8. Wanneer je ergens last van hebt, wijs dan niet met je vinger. Jij hebt ergens last van. De beroemde ik-boodschap dus. Ik vind het vervelend dat.. Ik voel me kwaad, verdrietig, ellendig omdat ik.. Hiermee val je iemand niet aan, hou je het bij jezelf en daardoor wordt er echt naar je geluisterd.