communicatie

Communicatie 

Begrijpen jullie elkaar? Hoor je echt wat de ander zegt? Spreken jullie dezelfde taal of praten jullie langs elkaar heen?

 

Communicatie van boord naar huis en v.v.

Aan boord zit je in een totaal ander leven. Wanneer er thuis of aan boord iets gebeurt moet je echt flink omschakelen om je in te voelen in het verhaal van je partner. Je zit ver weg, je kunt niets anders doen dan luisteren maar niet altijd dringt het door wat de ander zegt. 

Je kunt elkaar niet zien, niet vasthouden, je moet door barrières van krakende telefoon, de waan van de dag en de grote afstand. 

Inleven en luisteren

Het is een kunst om je in te leven in de ander. Al wil je zo graag dat er direct geluisterd wordt, je zult eerst na moeten gaan of het uitkomt bij de ander. Pas dan krijg je onverdeelde aandacht. Luisteren, open vragen stellen en rustig spreken zijn belangrijke vaardigheden als het gaat over communicatie. Ga niet in de aanval als de ander je niet direct begrijpt. 

Zorg dat je van beide kanten betrokken blijft, geef elkaar de ruimte en tijd om te antwoorden! Voor veel zeevarenden is weg echt weg, voelt ook als weg. Daarmee creëer je afstand en is de draad, eenmaal thuis, moeilijker op te pakken. De meeste problemen ontstaan door een gebrek aan communicatie. Durven zeggen wat je wilt is moeilijk, durven zeggen dat je iets niet kunt maar wel wilt leren is een kunst. Vul niet voor een ander in maar vraag ernaar. Check of dat wat je denkt ook klopt.

Olievlek

Ontevredenheid door slechte communicatie leidt naar: ergernissen, minder flexibel, daadkrachtig en sterk zijn. Dit neem je mee naar boord of naar huis. Het beïnvloed jouw leven èn die van je partner. Een probleem wat niet opgelost wordt, breidt zich uit als een olievlek en krijgt invloed op je werk èn op je leven thuis. 

De valkuilen

Angst voor ruzies of onenigheid is een valkuil. Durven zeggen wat je voelt of denkt wordt vaak uit de weg gegaan omdat je niet gekwetst wil worden of de ander niet wil kwetsen. Is het juist niet kwetsend om niets te zeggen? 
Zeemansvrouwen zijn onafhankelijk en superflexibel, hierdoor vergeten ze nogal eens te overleggen met hun partner. Zeevarenden zijn gewend dat hun partner onafhankelijk is, de valkuil hierin is dat daardoor er vanuit wordt gegaan dat hun hulp niet nodig is.

Verwachtingen zijn er altijd maar worden weinig gecheckt. Ga er niet vanuit dat de ander wel zal weten wat je bedoelt en voelt, ook al ken je elkaar al zo lang. Je doet juist een ander tekort als je niets zegt.

Zeemansvrouwen sparen hun partner regelmatig. Ze halen nog eens diep adem, of zuchten en daar blijft het vaak bij. Zij zijn een kampioen om dingen zelf op te lossen, zelf te regelen. Daardoor wil het wel eens gebeuren dat de partner zich er niet bij voelt horen. Er gaat veel langs hem heen. 
Blijf in gesprek met elkaar. Naar elkaar luisteren en durven zeggen wat er op je hart ligt. Een wereld van verschil.